Stormchase Tornadic Supercel 21 Juli 2009

21-07-2009 00:00

We hadden te maken met een behoorlijk spannende situatie. Een onstabiele atmosfeer zorgde samen met behoorlijk wat dynamiek voor een explosieve situatie. Door een flike CAP (inversie) werd de vorming van buien tegen gehouden tot het einde van de middag. Vanaf het einde van de middag ontstonden echter al snel de eerste buien in het westen van de Benelux.

Het duurde niet lang voordat er verdachte structuuren op de radar zichtbaar werden, echter een supercell kon nog niet bevestigd worden. Langzaam kwamen ook de eerste buien onze richting op. De cell die vannuit de richting van Charleroi kwam vertoonde al snel supercel achtige trekjes.

Nadat ons chase-team van stormjagers compleet was en alle weerdata bekeken was, zijn we vertrokken richting Rooster (Limburg) om daar de cell te gaan onderscheppen.

Al snel werd duidelijk dat we hier met een supercel te maken hadden, omdat zowel het visuele beeld als het beeld op de radar dit bevestigede. De contouren van de Mesocycloon waren duidelijk zichtbaar en de wallcloud rijkte zelfs tot de grond. Er werd duidelijk rotatie waargenomen.

Nadat we een tijd aan de zuid-oost kant van de bui hadden gestaan, kwamen we erachter dat we ons vergist hadden in onze positie ten opzichte van de supercel. Al snel realiseerde we ons dat we ons snel moesten verplaatsen omdat de cel met sneltrein vaart naar ons toe kwam.

Er volgede toen enkele spannende momenten, omdat traag landbouw verkeer een snelle vluchtpoging belemmerde. Gelukkig vonden we net op tijd een tankstation om te kunnen schuilen voor de hagel met een diameter van 5cm.

Na passage van de Neerslagkern zijn we de supercel weer gaan volgen. Deze achtervolging bracht ons richting Neus (Duitsland) waar voor deze supercel ook een tornado waarschuwing werd afgegeven. Tijdens deze chase zagen we regelmatig flinke schade (windschade, hagelschade en wateroverlast) door het noodweer.

Uiteindelijk zijn we via Keulen richting thuis gereden om daar nog een bliksemrijke cel op te vangen.

 

 


Grotere kaart weergeven

Terug

Doorzoek de website