Stormchase Eifel 21 juni 2012

21-06-2012 00:00

Een uitgesproken situatie waarbij de potentie tot zware buien groot was en het plaatselijk tot zwaar onweer kon komen. Lees de eerder opgestelde verwachting.

Vannacht draait de wind naar het zuidoosten waardoor we morgen aanvoer krijgen van warme, ontstabiele lucht. Daardoor is er morgen overal in de Benelux een grote kans op onweer.

Vanaf de middag kunnen er buien ontstaan in een (vrij brede) zone vlak voor een koufront.Deze zone bestrijkt morgenmiddag ongeveer de noordoostelijke helft van Frankrijk en het koufront komt op dat moment aan in Bretange. Het koufront zal echter sneller naar het noordoosten trekken dan de zone met de grootste onweerskans. Dit heeft als gevolg dat de buien naar het noordoosten toe minder verspreid zullen zijn maar wel steeds beter georganiseerd zullen worden (sterk opgelijnd, waarschijnlijk vorming van squall line).De verwachting is dat het zwaartepunt van de onweersbuien rond de middag het zuidwesten van België bereikt, ‘s avonds over het zuiden van Nederland ligt en kort na middernacht het noordoosten van Nederland verlaat.

Er zullen trouwens heel de dag vrij veel (middel)hoge wolken zijn waardoor het niet echt hard kan opwarmen (Tx rond 19°C in het noorden en rond 26°C in het zuidwesten) en de onstabiliteit geen extreme waarden aanneemt.  Ook de shering haalt geen hoge waarden. Niettemin kan het morgen op veel plaatsen stevig onweren. Bovendien kan er op verschillende plaatsen vrij veel neerslag vallen (>25mm/6u).

Overal geldt ‘matig’ als maximale intensiteit wat betekent dat de buien gepaard kunnen gaan met een vrij hoge bliksemactiviteit (tot 40 ontl./min), wat hagel (max. 2-3cm) en rukwinden tot 90km/u.

Zelf hebben we in de avond van 21 Juni in de eerste instantie gekozen om te gaan spotten op onze vaste plek bij Baneheide (zuid-Limburg), om van daaruit onze chase te starten.

Al snel werd duidelijk dat het onweer hier niet bijster spectaculair zou worden en daarom werd de chase gestart in de richting van Keulen (DE). Tijdens onze chase werd het door het drukke verkeer en zware neerslag moeilijk om voor de onweerlijn uit te komen, al werd er steeds meer progressie geboekt. Ergens in de regio van Keulen lukte het dan eindelijk om onder/voor de lijn te komen en een werkelijk adembenemende shelfcloud werd zichbaar. Op meerdere plaatsen rijkte deze tot op de grond wat een apart gezicht was.

Tijdens het rijden was het echter moeilijk om beelden te maken en het vinden van een spotplek was ook al geen succes. Al met al hebben we toch wat mooie beelden weten te maken.

Terug

Doorzoek de website