Stormchase Wallcloud 25-5-2009

25-05-2009 00:00

Storm Chase 25 Mei 2009

Naarmate we 25 mei naderde werd steeds duidelijker dat deze dag wel eens zeer spannend kon worden. De weerkaarten lieten een mogelijke gevaarlijke situatie zien, waarop waarden werden ingetekend die we niet zo vaak tegenkomen in onze regio. Het was dan ook dat er op menig weerfora hevig gediscussieerd werd over de stand van zaken. Het bleef spannend totdat uiteindelijk de bewuste dag aanbrak.

 

Hier volgt de verwachting die ik 25 mei opstelde:
Maandag zien we toch een gunstige opstelling voor het genereren van zware onweersbuien. De onstabiliteit en potentiele energie loopt gedurende dag vlot op naar zeer hoge waarden. zo word er een CAPE van 3000-4000 J/kg ingetekend bij een LI van plaastelijk -10. Dit zijn vrij uitzondelijke waarden, maar zeggen nog niks of er ook daadwerkelijk onweer komt.

We zien tevens dat deze luchtmassa een flinke CAP (inversie) met zich meebrengt, wat de vorming van buien tegenhoud. Het is nu de vraag of deze CAP doorbroken kan worden. Enigzins zou dit mogelijk kunnen zijn in de avond en in de nacht naar dinsdag bij nadering van het laag uit frankrijk.

Verschillende indices als SCP (supercell composit parameter) en STP (significant tornado parameter) zijn ook redelijk positief. hierdoor mogen plaatselijke hoosvorming niet geheel uitsluiten. In de avond en nacht naar dinsdag neemt ook de dynamiek in de atmosfeer wat toe, wat gustig is voor organisatie van onweer en wat de kans op randverschijnselen versterkt.

Het is moeilijk te zeggen wat er vandaag gaat gebeuren, maar er is potentie voor zware onweersbuien. Deze buien kunnen gepaard gaan met grote hagel, zware windstoten en zeer veel neerslag. Als ik de kaarten bekijk schat ik dat er in de namiddag/avond enkele buien het zuiden kunnen aandoen. Daarna in de nacht naar dinsdag misschien buienclusters (MCS) over het westen.

 

Ik was in de morgen al geruime tijd de restanten van een onweerscomplex aan het volgen dat vanuit Frankrijk over België richting limburg koerste. Deze restanten leken nieuw te activeren  wat goed zichtbaar was op de radar en sattelliet beelden. Deze bui leek zich te voeden met de giganische energie die er in de atmosfeer zat, waardoor deze cel in mum van tijd uitgroeide tot een monster.

om 14:00u hebben we besloten om richting monschau (Duidsland) te gaan om de cell daar te gaan opwachten. Bij aankomst werd duidelijk dat er voor deze gigant nieuwe cellen in wording waren wat al onze aandacht trok. Het was duidelijk dat hier het nodige convectieve geweld zijn opmars maakte om flink tekeer te gaan. We werden omringt door grootte bloemkolen die met een rap tempo de lucht in gingen. Het was een ware pracht om te zien hoe snel dit alles ging.

We hebben na een poosje visueel en vertueel geobserveerd te hebben besloten om de cell bij Simmerath/Heimbach te volgen omdat deze het meest interressant leek. Dit was geen slechte keuze omdat zich een wallcloud onder de updraft leek te vormen. Ik werd al stilletjes nerveus omdat de wallcloud mooi aan de ZO kant van de bui zat en netjes geschijden zat van de downdraft. Ook kregen we de melding dat er even verderop hagel gevallen zou zijn van 2-4cm. Ik kreeg stilletjes het vermoeden van een supercell, maar kon dit niet bevestigen tot dat ik later te horen kreeg dat het zich hier niet om een supercell handelde.


Grotere kaart weergeven

We zijn de cell blijven volgen tot bij Heimbach waar we door het slechte wegennet ingehaald werden door de monstercell. We werden een 15 tal minuuten letterlijk de grond in gehageld en geregend en raakte verzijld in plaatselijke flashflood. De plaatselijke bevolkong zal wel gedacht hebben.

We hebben nog getracht de onweersbui voor te komen, maar dit was tevergeefs. We zijn tot bij Euskirchen gereden en zijn van daaruit voldaan huiswaards gekeerd met en oog op de komende avond/nacht.

 

 

 

Wallcloud bij Heimbach. Hier is goed te zien hoe netjes up- en downdraft naast elkaar liggen. Je ziet ook goed hoe de wallcloud (onder de updraft) vocht dat condenseert vanuit de downdraft zuigt.

Terug

Doorzoek de website