Stormchase 30 April 2010

30-04-2010 00:00

De eerste chase van dit jaar zit er weer op. Al enkele dagen van te voren zagen we potentie, maar tot het laaste moment bleef het lastig. zie ook hier mijn verwachting:

Opgesteld: 27 April 2010

Morgen is het dan weer zover. Onweerkansen! Menigeen zat de afgelopen dagen weer herhaaldelijk de weerkaarten te bestuderen. Ik vermeld bij deze dat de kans op onweer morgen vanaf de middag toeneemt.

De situatie van morgen zit ongeveer zo. Vanuit het westen nadert een koufront welke morgen over ons land trekt. Voor dit koufront uit stroomt eerst nog warme lucht over onze regio (temperaturen variërend van 20-26 graden of zelfs erboven). In de middag neemt de onstabiliteit toe net voor of op het KF. We zien verschillende indices gunstig worden voor onweer!

Wat dan ook nog van groot belang is, is dat de atmosfeer niet bepaald rustig is. Zowel de low level shear (10-15m/s) alsook de deep layer shear (20-25m/s) tonen interessante waarden. Zeker niet gek dat daardoor parameters als STP en SCP toch wat uitslaan.

De meeste kans zie ik voornamelijk voor het oosten en zuid-oosten van de Benelux. Gezien de dynamiek kunnen buien zich organiseren, zo zijn multicells mogelijk met zelfs een kleine kans op supercells. Buien kunnen pittig uitpakken met kans op hagel, windstoten met een kleine kans op hoosverschijnselen.

Ik wil nu niet zeggen dat dit de eerste echte zwaar onweer situatie word, dat is het echt nog niet. Wel zien we dat het zo langzaam interessant begint te worden.

In de avond zijn we rond 22:30 bij elkaar gekomen om te vertrekken richting Leuven(België) om daar enkele cellen vanuit Frankrijk op te vangen. Deze cellen vertoonde aangroei aan de oostelijke kant wat interessant was voor ons omdat wij de cellen van deze kant naderden. Een cel zat mooi geisoleerd aan de zuid-oostelijke kant van het gebied met weinig neerslag aan de achterkant.

Even leek het erop dat het allemaal mis zou gaan, maar al snel zaten we midden in het onweer. Wat opviel was dat het onweer voornamelijk in de hoogte zat en de ontladingen vooral van het type CC en IC waren. Hierdoor was fotografie moeilijk en de situatie niet echt fotogeniek.

Het is ons toch gelukt om een deel van dit eerste spectakel vast te leggen.

 

Terug

Doorzoek de website