Stormchase 16 Juli 2010

16-07-2010 00:00

Datum: 16 Juli 2010

Lokatie: Baneheide (Zuid-Limburg)

Chase crew: Piet Berger, Roland Nicolai, Patrick Defeche, Wayne Vomera

 

Dit was een situatie welke vrij moeilijk was in te schatten. Voornamelijk in het oosten een zuid-oosten was er kans op buien met onweer en eens deze buien zouden ontstaan konden deze uitgroeien tot low topped supercells.

Een koufront trok traag van west naar oost over onze regio. Voor dit front uit was er voornamelijk in de oostelijk regios voldoende onstabiliteit, vrij gunstige shear en rechter ingang van een jetstreak werden enkele cellen dynamisch van aard. Het laaste werd door ons al snel werd opgemerkt. De hele avond hield ik de radar in de gaten op eerste tekenen van convectie en al snel ontstonden de eerste cellen boven de ardennen welke snel onze richting uitkwamen. Gezien de gunstige dynamiek hadden deze buien potentie om uit te groeien tot een zogenaamde low topped supercel.

Snel werd contact opgenomen met Patrick, Roland en Wayne welke ook mijn richting opkwamen. Eenmaal aangekomen bij Baneheide (NL) werd al duidelijk dat onder deze bui een wallcloud zat. deze werd steeds duidelijker en ontwikkelde zich goed.

vanuit onze positie was de evolutie van de supercel en wallcloud goed te volgen.

De wallcloud neemt in formaat toe en het is duidelijk dat de cell in kracht toeneemt.

Op de volgende fot is een duidelijke uitzakking te zien. Helaas kunnen we vanuit ons standpunt niet zien wat er achter de heuvel gebeurt.

 

Vannuit het zuiden naderde een nieuwe cell met volgens Duitse collega chasers ook een wallcloud. Helaas leek deze cell minder goed georganiseerd en viel deze wallcloud uiteen. Onverwachts nam deze bui echter weer in kracht toe en ontwikkelde zich een prachtige shelfcloud. De volgende beelden geven goed de evolutie van de shelfcloud weer.

Iedereen stond direct weer paraat om deze pracht te aanschouwen.

 

Hieronder enkele videobeelden en timelapse van de wallcloud en shelfcloud.

 

Terug

Doorzoek de website