Stormchase 14 Juli 2010

14-07-2010 00:00

Datum: 14 Juli 2010

Lokatie: Baneheide (Zuid-Limburg)

Chase crew: Patrick Defesche en Piet Berger

 

Eindelijk was het dan zover. De dag dat de weergoden ons mogelijk eens flink van langs zouden geven. Deze situatie werd op de weerkaarten al enkele dagen van te voren zichtbaar en hierbij werd duidelijk dat het wel eens heel erg heftig kon worden.

Zelf heb ik de avond van tevoren nog druk de weermodellen bestudeerd en met anderen gediscussieerd over wat mogelijk was. Alles wees in de richting dat dit een dag zou worden die we niet vaak zullen zien en was een chase dus al bij voorbaat geregeld.

De meeste weerkaarten lieten een perfecte timing zien en de vore diepte uit tot een meso low. Dit alles is erg belangrijk voor het type onweer. Tevens was er voornamelijk in de oostelijke gebieden een goede overlapping van dynamiek en onstabiliteit. In deze gebeiden hadden we te maken met sterke SRH, sterke windshear en onstabiliteit. Dit alles zorgde ervoor dat het plaatselijk tot zwaar noodweer kwam!

In Frankrijk ontwikkelde zich een complex van buien welke in onze richting kwam. Het werd al snel duidelijk dat dit complex veel potentie had en uitgroeide tot een zogenaamd MCS (mesoscale convective system). Het meest actieve gedeelte trok voornamelijk over België, zuid- en Oost- Nederland Duitsland in.

Geheel terecht werd dan ook door verschillende media en weerbureaus gewaarschuwd voor mogelijk extreem weer. Zo werd er door Estofex zelfs een level 3 waarschuwing gegeven voor delen van de benelux. Laten we zeggen dat deze situatie toch vrij uniek was voor onze regio!

Dit ging plaatselijk gepaard met zeer zware windstoten (100-120 km/h). Op sommige plaatsen kwam zelfs een downburst tot ontwikkeling met nog hogere windsnelheden. In Oosterwolde (NL) werd zelfs een tornado gemeld!

Natuurlijk was dit een walhalla voor iedere stormchaser, maar dit weer bracht helaas ook veel schade en zelfs twee dodelijke slachtoffers met zich mee. Er werden veel bomen ontworteld en ook veel woningen raakten beschadigd door de wind. Tevens viel er plaatselijk veel neerslag wat voor wateroverlas zorgde.

Ook Patrick en ik zijn op pad gegaan deze dag en ver hoefde we niet te gaan, omdat deze squall line recht op ons af kwam. De volgende beelden getuigen van onze chase.

Amerikaans aandoende luchten. Dit ziet men in onze regio niet vaak.

Patrick fotografeert de imposante arcus formatie.

 

Hier een compilatie van videobeelden van deze chase.

 

Terug

Doorzoek de website