26 Juli 2008

26-07-2008 00:00

Vanaf de middag begon de eerste actieve cellen de kop op te steken in zuid-België en west-Duidsland. Deze cellen groeide in een rap tempo uit tot zware onweersbuien met grootte hagel en een zeer hoge bliksem activiteit.

Na de cellen een tijdje te bekijken op de radar en sat beelden werd rond 15:00 uur besloten om een chase te beginnen richting keulen.

Na een laaste radar check leek de regio Aken (Duidsland) de beste plaats om eerste observaties te gaan uitvoeren. Eenmaal op de autosnelweg wer duidelijk dat de cell die wij volgenden veel potentie had en zelfs Supercell actige trekjes vertoonde. We stopte op een parkeerplaats langs de snelweg om het een en ander vast te leggen op de gevoelige plaat en al snel viel mijn oog op de netjes georganiseerde stijgstroom van deze cell.

De stijgstroom lag netjes naast de daalstroom en had ook een zeer diepe basis. Het was echter niet echt duidelijk of deze rotatie vertoonde maar het leek er wel op. Op de radar boog de cell ook duidelijk naar rechts af (rightmover) wat het geheel nog verdachter maakte.

We hebben veel moeite moeten doen om deze cell te volgen door het hoge tempo, waardoor het fotograferen en filmen ervan bijna niet mogelijk was. Ook was het doordat we erg dichtbij de cell zaten erg gevaarlijk om de auto te verlaten. Door het hoge aantal wolk-aarde ontladingen was het gewoonweg niet veilig.

We hebben toch enkele foto's en filmpjes kunnen maken van deze cell die deze chase toch wel tot een van de meest sensationele van 2008 maakte. Jammergenoeg niet veel beeldmateriaal, maar wel een zeer leerzaame ervaring.

dubbelklik op de slideshow om deze te openen:

Terug

Doorzoek de website